BONJOUR... Caroline Rosencrantz

Caroline Rosencrantz 1

Vi älskar människor som inspirerar och speciellt de som bidrar med positiv energi och en härlig känsla. I intervjuserien BONJOUR... möter vi de personer vi inspireras av allra mest just nu. Målet med denna serie är att lära känna dem lite bättre, få möjligheten att ta del av deras tankar och drömmar och givetvis inspireras. Först ut är ingen mindre än Caroline Rosencrantz!

Caroline är expert inom kommunikation och jobbar som PR-konsult, skribent och fotograf. Hennes intressen berör läsning, skrivande, yoga och att klä sig. Enligt henne själv är sällskapssjuk, kreativ och otålig de tre ord som beskriver henne bäst. Vi har intervjuat Caroline för att djupdyka i hennes stora intresse, nämligen böcker och läsande. Böcker har ju en påvisat positiv effekt på välmående, något vi på Cadeaux värnar om, och finns det något bättre ställe att sluka blad efter blad än i sovrummet? Caroline tar upp de positiva effekter hon märkt av från sin läsning, hur hon började läsa och vad avkoppling betyder för henne. ENJOY!  

Caroline Rosencrantz 4

Hej Caroline! Hur är läget?

Hejsan! Jo, men bara bra. Både världen och livet är rätt uppochned just nu, men tycker jag håller mig rätt lugn i stormen. Är mitt i en flytt och jobbar på en massa projekt samtidigt, så saker är rätt röriga – men roliga – just nu! 

För de som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?

Alltid lika svårt att svara på – men jag skulle väl beskriva mig som en kreativ kommunikatör. Jag gillar att uttrycka mig i både text och bild, och är svag för starka varumärken. Som person är jag en typisk *våg* (stjärntecknet, alltså) extremt extrovert, gillar god stämning och alla vackra ting i livet. På minuskontot är väl näst intill obefintligt tålamod och är tyvärr rätt skraj för konflikt. Annars är jag ifrån och bor i Stockholm, befinner mig mitt i en flytt med min kille Axel och jobbar med PR, varumärkesuppbyggnad, skrivande och foto. Dricker galet mycket kaffe och läser jättemånga böcker. En salig blandning!

Caroline Rosencrantz 3

En målande beskrivning ändå! Just det där med böcker och läsning tycker ju vi är extra spännande. Var kommer ditt intresse av att läsa ifrån?

Jag är uppvuxen med föräldrar som alltid läst innan de somnar, och fick själv in den rutinen tidigt. Det har alltid legat en bok på nattduksbordet! Sedan tror jag intresset ligger lite i min personlighet – jag lärde mig läsa rätt tidigt och gör det nu ganska snabbt. Det, tillsammans med att ha varit en riktig teaterapa (spelade i flera år!) så finns kärleken till historier så nära till hands. Som andra konstformer man dras till, är text och berättelser mina favoriter!

Så du har alltid läst mycket helt enkelt?

Yes. Undantag för när jag läste juridik i Lund, då tog kurslitteraturen över suget för all annan text tyvärr haha. Men förutom det, som sagt alltid en bok bredvid sängen.

Haha, så blir det ju ofta när man pluggar. Vad är fördelarna med att läsa enligt dig?

Så många. Här är tre! 

  1. Att få dyka in i en annan värld, som både skapar nya perspektiv och ger en ibland välbehövlig paus från sin egen verklighet. 
  2. Man utvecklar sitt eget språk så mycket! Övertygad om att läsning är det bästa knepet för att bli en bättre skribent. 
  3. Idag när vi är så fästa vid våra skärmar (min screen time är fruktansvärd..) tycker jag att det är en enorm fördel att få en naturlig paus även från det. Jag är pro digital utveckling vad gäller allt möjligt, men detta är en manuell vana jag verkligen älskar.

Tre solklara fördelar som helt klart pekar på att man borde börja läsa. Har du något tips om man vill få in läsning i sin vardag?

Få in det i någon av ens andra rutiner – tex innan man somnar eller när man åker buss, väntar på tvättmaskinen osv. Räcker med någon sida i början, bara för att få in vanan. Resten kommer av sig självt - och en riktigt bra bok! Jag har satt upp som en liten mental regel, att när jag kommer på mig själv att scrolla mobilen utan tydligt syfte – då är det bättre att jag byter det till en bok. Man mår mycket bättre både mentalt och fysiskt. Och självklart gå med i min bokklubb! Den heter Boksurr, är helt prestigelös och figurerar helt via min Instagram @carolinertz. Vi är ett sjukt mysigt gäng som är med och läser där!

Caroline Rosencrantz 5

Vad läser du för typ av böcker? Är det någon speciell genre som lockar?

Jag brukar säga att jag läser ALLT - så länge det är bra, haha. Inte fäst vid någon särskild genre faktiskt, men drar mig till böcker som berör. Kan vara både mörkt som ljust, mina favoritförfattare lockar både till skratt och tårar, så handlar mer om att bli fäst vid karaktärerna. Jag vill att det ska kännas, helt enkelt!  

Vad härligt! Har du något du inte tycker om att läsa?

Hm kanske motsatsen då, när jag inte bryr mig tillräckligt om handlingen eller karaktärerna? När klyschorna blir lite för många? Men jag är inte så svår, vägrar varken chiclit eller historiska romaner, bara de överraskar lite!

Läser du en bok åt gången eller börjar du någonsin på flera samtidigt?

Oftast en åt gången, jag läser ganska fort så tycker det känns smidigast så? Har ibland en fiction och en non-fiction parallellt, de fyller så olika syften. Läser gärna alla typer av böcker på temat självhjälp och personlig utveckling jämsides romanerna!

När på dagen brukar du läsa?

Kvällen. Är en nattuggla ut i fingerspetsarna, så kan vara vaken länge om så boken vill.

Caroline Rosencrantz 7

Har du några bra tips på böcker att läsa innan man somnar?

Haha här är jag inte den bästa att fråga, har många gånger läst böcker som gjort det svårt för mig att somna – varit så berörd! Å andra sidan kan jag vara ganska uppe i varv på kvällen om jag har mycket på jobbet, och då är en bra bok det bästa sättet att koppla av hjärnan. En riktig page turner får en att glömma bort inboxen rätt ordentligt!

Kanske ett givet svar här då men hur gör du för att koppla av?

Well, givetvis – läser. Det är verkligen en liten massage för själen. Förutom det älskar jag att yoga och meditera, det har gjort underverk för mitt välmående. Samt krama min kille och hänga med nära och kära! Som sagt, en klockren våg som mår bäst av att vara i sällskap bland andra.

Caroline Rosencrantz 2

Vad är välmående för dig?

Tacksamhet, att se glädjen i det lilla är nog där jag hittar mitt välmående. Då finns det så mycket att må bra för, även när annat skakar. Många svarar ”balans” på denna fråga - vilket är ett fantastiskt mål, men jag tror att man kan må bra även när livet känns lite uppochned. Att bli tacksam över första koppen kaffe på morgonen eller att få somna bredvid min snubbe på kvällen, det gör väldigt mycket. Sedan är jag expert på att dagdrömma och visualisera saker jag jobbar för – få saker som gör mig så pepp på livet som just det. Det är en stor del av mitt välmående!

Så fint. Kopplar du ihop välmående med läsning?

100% - annars hade jag nog inte gjort det? För mig är läsningen så otroligt lustfyllt, och självklart går det ihop med att må bra, visst?

Avslutningsvis då, vad för saker i sovrummet är nödvändigt för att du ska få en god natts sömn?

Bäddad säng!! Är superstrikt här, vägrar lägga mig om lakanen inte är sträckta haha. Annars kan jag somna stående, är väldigt okinkig med ljus, temperatur och liknande. Men riktigt bra lakan (Junipers är magiska!) och en ännu bättre bok skadar ju inte, om man säger så… 

 Caroline Rosencrantz 6

Glöm inte att följa Caroline på Instagram (@carolinertz) där hon bland annat inspirerar till läsande, bjuder in till bokklubben Boksurr (som sänder sin första live nu på söndag - tune in!) samt visar upp härliga outfits och andra ögonblick ur vardagen. Missa inte heller att spana in Forni där Caroline skriver helt fantastiska krönikor ett par gånger i månaden.

TACK till Caroline och TACK till er för att ni har läst! 

Bilder från Carolines Instagram @carolinertz