BONJOUR... Mathilda Wibom Westerberg

Mathilda
I denna veckas BONJOUR... möter vi underbara Mathilda Wibom Westerberg, entreprenör, löparfantast och mamma. Det är nog få som undgått Mathildas framgångsrika resa med sängklädesvarumärket Juniper och eftersom att vi ständigt inspireras av Mathildas entreprenörskap blev vi superglada när hon ville ställa upp på en intervju. Vi djupdyker i hennes resa med Juniper och får reda på vad Mathildas drömmar med bolaget är. Mathilda delar med sig av sin syn på välmående och bjuder dessutom på tre fantastiska tips för dig som är sugen på att starta bolag. Bonjour Mathilda och ENJOY! 

Mathilda7

Hej Mathilda! Hur är läget?

Det är bara bra tack! Mycket som händer med Juniper just nu, så det är full fart.

För de som inte känner till dig sedan innan, vem är du?

Jag bor i New York med min familj, min man Jacob och vår dotter Juni, sedan ett år tillbaka, och driver mitt bolag Juniper härifrån. Jag är otroligt familjekär, så det blir mycket face-time härifrån med familjen.

Så coolt med New York! Du har ju grundat det underbara varumärket Juniper, vill du berätta lite om det?

Ja gärna. Juniper är ett designbolag av premiumprodukter för hemmet, inspirerade av de oöverträffade upplevelser man får på små avskilda boutiquehotell. Mitt mål är att man ska kunna ta hem den där lilla stunden av total lycka som du får vid flera tillfällen under en semestervistelse någonstans i södra Europa och bara känner ett totalt lugn. Juniper kompromissar aldrig vad gäller kvaliteten. Tvärtom använder Juniper sig av de finaste råvarorna som finns och lägger stort fokus på att få varje detalj rätt under design och tillverkning. Samtidigt är hållbarhet ett av företagets ledord och Juniper är sen 2020 certifierat klimatneutralt.

Mathilda2

Och hur kommer det sig att det blev just sängkläder du valde att satsa på? 

Idén bakom Juniper växte fram när jag och min familj bodde på ett fantastiskt boutiquehotell på Mallorca sommaren 2018. Hela familjen var överens om att sängkläderna var de mest bekväma vi någonsin hade sovit i. Jag ville köpa med mig sängkläderna hem, men tyckte de var alldeles för dyra. Men tanken om de där sängkläderna försvann inte, och efter flera månaders research så förstod jag att i en föränderlig värld hade sängklädesindustrin stått i princip stilla, och jag kände att detta var något jag vill ändra på.

Hur har resan med Juniper varit? 

Det är som en berg- och dalbana, både på dags- och veckobasis. Med det menar jag att det väntar en utmaning varje dag. Och beroende på humöret så kan det antingen kännas svårt eller utvecklande. Men det är också det som gör det så fantastisk kul, att hela tiden behöva lära sig något nytt inom produktutveckling, bokföring, marknadsföring, influencer marketing, logistikplanering, lagerhantering, som du märker listan kan göras lång.
Det finns dock en period som var riktigt tuff, och det var när vi precis hade flyttat till New York. Det blev svårt att både vara mamma på heltid till en lekglad liten två-åring i en ny stad där allt var stängt, och samtidigt driva bolaget framåt. Jag låg efter med bokföringen, med rapportering till investerare, med mailen och alla projekt som inte var betydande just idag fick sättas på hold i någon utsträckning. Men, sena kvällar med jobb har varit räddningen och gjort att Juniper har fortsatt i rätt riktning och växte en bra bit under 2020.

Mathilda3
Har du alltid haft ett intresse för (bra) sömn?

Det har jag faktiskt inte, utan det är ett intresse som har vuxit fram. En bok som verkligen fått mig att vilja ta hand om mig och min sömn är Why We Sleep av Matthew Walker, den kan jag varm rekommendera alla som vill få en bättre förståelse för varför sömn är en så otroligt viktig byggsten för att må bra.
 
Vad är välmående för dig?

Att hitta en balans mellan att utmana mig själv till att ge mig tid för återhämtning och göra saker som ger mig energi. Jag älskar att ständigt förbättra kundupplevelsen, våra produkter, vårt hållbarhetsarbete med Juniper, men de härliga små stunderna när jag exempelvis leker med Juni (lagt undan mobil och dator) är stunder som betyder allt för att må bra och känna drivkraften till att fortsätta ta Juniper framåt.

Mathilda5


Vad är dina bästa tips för att uppnå sina drömmar?

Att våga! Men för att våga följa sin dröm, så är det viktigt att ta hand om sig själv genom att sova gott, äta gott, träna (den träning som du mår bra av!) och umgås med personer som ger dig energi. Gör du det, då lovar jag att du kommer ta klivet att följa din nästa dröm.

Har du några tips till en som är sugen på att starta bolag?

1. “Always go the extra mile” för dina kunder, oavsett om det innebär att utforma en bättre kundupplevelse eller låta dem ringa dig när det passar dem, för det är viktigt att alltid sätta kunden först. Det är oundvikligt att göra misstag under din entreprenörsresa, men hur du hanterar dessa misstag gör dock stor skillnad.
 
2. Vänta inte på den perfekta tidpunkten att starta företag. Det var när jag insåg att jag aldrig kommer vara helt förberedd på vad det innebär att starta eget, som jag vågade ta klivet. Juniper var inte min första idé, men jag lyssnade på min magkänsla och den här gången kändes det rätt. Och om du bestämmer dig för att satsa, tänk igenom din privatekonomi och hur du ska försörja dig och prata med din familj om hur den kommande perioden kommer se ut, för det kommer bli mycket jobb.
 
3. Involvera vänner, personer som inspirerar dig, i din företagside. Pitcha den och få feedback. Tro inte att du behöver sitta på alla svar själv, utan sträck ut en hand till personer som inspirerar dig, kanske andra entreprenörer, eller vänner som kan agera bollplank.

Mathilda6

Vad har du för drömmar och mål med Juniper?

Åh, jag drömmer om att flera personer unnar sig Juniper. Hemmet spelar en väsentlig roll för ens eget välbefinnande så vi tror att alla är förtjänta av att göra hemmet till allt det kan vara. Ett genomtänkt hem som du mår bra i ger dig en plats att vila, att vara kreativ, och att stärka relationer till dina nära och kära. Våra produkter är produkter man kommer i kontakt med i princip varje dag, de ger dig en möjlighet att få njuta lite extra av de där stunderna när man kryper ner i sängen på kvällen och känner den där obeskrivliga känslan mot huden eller när du kliver ur duschen på morgonen och virvlar handduken runt dig. Det är som små korta ögonblick av meditation för själen.
 
Om bara ett par veckor lanserar vi vår nästa produktkategori för att fortsätta bygga vidare på hotellkänslan hem till dig!

Så fint beskrivet! Hur ser en perfekt söndag ut för dig?

Jag och min dotter smyger upp innan Jacob har vaknat (vi är båda early birds!) Vi tar med oss täcket och kryper upp i soffan framför en Disney-film. Till det avnjuter jag också min första kopp kaffe. Hur god är inte den? Nu längtar jag efter söndag!

Det låter som en underbart härlig start på en söndag. Avslutningsvis, vad är nödvändigt för att du ska få en god natts sömn?

Att det är svalt i rummet, för då är känslan helt magiskt när man kryper ner i sängen.

 

TACK Mathilda för denna underbara pratstund. Vi hoppas att ni uppskattade denna djupdykning i både entreprenörskap såväl som sängkläder lika mycket som vi gjorde. Missa nu inte att spana in Mathildas Instagram (Mathilda.W.W) för inspirerande New York-posts och inte heller Junipers underbara produkter

Mathilda4