BONJOUR... Erica Fält

Vi har träffat Erica Fält, skaparen bakom det magiska Instagramkontot Frukostgoals. Vi passade på att fråga om hennes kärlek till mat, hur det kommer sig att hon startade Instagramkontot och givetvis hennes bästa frukosttips. Resultatet blev en supermysig intervju där vi blev SÅ inspirerade till att laga mer mat - hoppas du blir det med. Just det, Erica bjuder också på ett magiskt frukostrecept för de som inte har så mycket tid på morgonen. ENJOY! 

erica

Hej Erica! Hur är läget?

Hej! Det är bra! Det känns som om jag äntligen funnit mig i att livet inte är som det brukar.

Hur skulle du beskriva dig själv?

Jag jobbar som journalist och får ofta anledning att ställa just den frågan till personer jag intervjuar, utan en tanke på hur svår den kan vara att svara på för mottagaren. Men nu är det ombytta roller och jag får smaka på min egen medicin, haha! I vilken ände börjar man? Jag kan nog upplevas som en ganska introvert person, jag är inte den som gillar att stå i centrum eller ta plats i nya sammanhang men i trygga rum gillar jag att bjuda på mig själv och ha livliga diskussioner. Jag kan inte mycket om mycket, men lite om allt och är väldigt samhällsintresserad och nyfiken. Älskar att få uttrycka mig kreativt, genom skrift, foto, rörlig bild eller varför inte genom maten? Tycker att jag är en ganska okomplicerad person som gillar saker som är fina. 

erica4

Du har ju ett stort intresse för mat, var kommer det ifrån?

Jag tror att det började när jag blev vegetarian, det förändrade hela min syn på vad mat är - och kan vara. Jag började omvärdera grönsaken som tidigare legat på tallriken som något nödvändigt ont till att se den som en huvudråvara och en egenhet. Sedan flyttade jag till Göteborg och började plugga och där träffade jag vänner som också var intresserade av mat och vi tillät oss att “nörda” ner oss lite i det och på den vägen är det.

Hur kommer det sig att du startade Instagramkontot @frukostgoals?

Alltså.. det började i en tid då det värsta folk visste var när folk postade bilder på vad de åt i sociala medier, och jag som alltid åt så gott, frukostar på den tiden, kände ett behov av att visa det så då startade jag helt enkelt ett eget konto för mina frukostar. Till en början vågade jag inte berätta det för någon, det dröjde flera månader innan jag visade mina vänner.

Hur kommer det sig att det blev fokus på just frukost?

På den tiden så pluggade jag, vilket betydde många sena morgnar och lediga dagar, jag hade tid att äta och laga frukost flera dagar i veckan. Idag äter jag frukost kanske en eller max två dagar i veckan och kontot har därför expanderat till att omfatta all typ av mat. Det blev tillslut begränsande att bara lägga ut bilder på frukost, hur många varianter kan man göra på en avokadomacka liksom?

erica2

Instagramkontot är ju helt fantastiskt med närmre 7000 följare, varför tror du det är så omtyckt?

Men åh tack! Allt jag lagar är enkelt, och vem som helst kan göra det. Du behöver ingen förkunskap eller komplicerade tillagningsmetoder, det tror jag är en stor del till varför folk gillar det jag gör. Sen försöker jag ta fina bilder och vara lite personlig i mina bildtexter.

Vad inspirerar dig?

Instagram inspirerar mig jättemycket, inte bara när det kommer till mat utan det kan vara allt från inredning till livsval och sätt att leva. Sen inspireras jag av att äta mycket ute på restaurang, att försöka efterlikna rätter hemma tycker jag är kul.

Vad är ditt bästa frukostrecept?

Att bara äta det man är sugen på! Förlåt för världens tråkigaste svar, men mitt bästa recept kan vara en ostmacka med goda tomater och rostade sesamfrön, det kan också vara fluffiga pannkakor om man är på det humöret (trixet är att vispa socker och ägg fluffigt och sedan röra ner resten av ingredienserna). Älskar att koka upp en god tomatsås och göra en Shakshuka om man har tid. När tomatsåsen är klar kläcker man i ägg och låter de puttra i såsen tills de är lagom tillagade, river över parmesan och doppar upp hela härligheten med ett gott surdegsbröd.

erica5

Och vad är ditt bästa tips på frukost om man inte har speciellt mycket tid på morgonen?

Preparation is key! Ett superbra tips, som det var jättelängesen jag själv gjorde, är att göra en stor sats med chiapudding som räcker hela veckan. På morgonen slänger du bara på den topping du är sugen på! Förslag: banan, jordnötssmör, någon nöt, bär!

Recept på den bästa chiapuddingen till ca 3 port: 
- En tetra tjock kokosmjölk 2,5 dl (sån man lagar mat på)
- Ca 1 dl mandelmjölk
- 5 msk chiafrön
- En nypa vaniljpulver

Blanda alla ingredienser på kvällen och ställ in i kylen. Efter typ en halvtimme rör du om igen och känner hur konsistensen är, spä eventuellt ut med mer mjölk/frön om det behövs. Rör varje halvtimme så länge du är vaken så blir den extra krämig och luftig till morgonen.

Vad är nödvändigt för att få till en mysig frukoststund?

Tid! Det är A och O för att frukost, eller all mat egentligen ska vara njutningsfull. Hatar att behöva stressäta något för att jag har ont om tid. Men jag äter den helst på landet, lutad mot husväggen och tittar ut över havet.

Vad betyder välmående för dig?

Att få ägna tid till mig själv, att inte behöva stressa, vara ute i naturen och återhämta sig och inte tänka på något annat än att vara här och nu. Men mår också så himla bra av att få njuta av en middag hemma tillsammans med mina vänner, det är viktigt att omringa sig av personer man tycker om.

erica7
Hur gör du för att koppla av?

Jag har lyxen att min familj har ett landställe, och där kan jag verkligen koppla av. Jag gillar att åka dit själv, eller med en vän, och bara vara. Läsa bok, ta en promenad, laga mat, andas havsluft. Det är egentligen avkoppling så fort man kommer bort från stan, jobb och måsten.

Kopplar du ihop mat med välmående och avkoppling? 

Absolut! På flera sätt, dels som jag varit inne på - att få umgås med vänner över en middag. Men det kan också vara avkopplande att bara få stå i köket och experimentera och laga precis vad man känner för utan krav. Självklart är maten kopplad till välmående - hade det varit på något annat sätt hade jag nog inte fortsatt.

Vad för saker är nödvändigt för att du ska få en god natts sömn?

Älskar min säng haha, jag vill ha fina lakan och mycket fluff! Många kuddar och ett stort fluffigt täcke, vill liksom försvinna i sängen? Få känna sig liten och omstoppad haha.

erica6

TACK Erica för en superhärlig pratstund. Visst blir man sugen på att laga något riktigt gott nu med en gång? Glöm nu inte att spana in och följ Ericas Instagramkonto @frukostgoals - det är bara SÅ härligt att scrolla igenom hennes flöde. 

Har du tips på någon inspirerande person du vill att vi intervjuar? Skicka gärna ett DM på Instagram (@cadeauxsthlm) eller maila oss (contact@cadeauxsthlm.com) - vi älskar att höra vad ni vill se mer av! 

Bilder: Erica Fält & Frukostgoals