BONJOUR... Womensync

Denna vecka säger vi BONJOUR till Sara Norrbom och Susanna Moen - stjärnorna bakom fantastiska Womensync. Sara brinner för skapande i alla olika former och älskar bland annat att måla, illustrera och läsa. Susanna brinner för hälsa och personlig utveckling och älskar att läsa böcker inom ämnet, connecta med människor, yoga och träna. Tillsammans skapar de en otroligt inspirerande duo som har byggt upp Womensync till det fantastiska community det är idag.
Womensync syftar till att sprida kunskap om den kvinnliga biologin och menscykeln. Med hjälp av Womensync kan kvinnor lära sig att hitta en livsstil som gynnar en själv i menscykelns olika faser och på så sätt uppnå sin fulla kapacitet. Sara och Susanna har precis lanserat sin första bok på detta ämne, Womensync - Ett liv i synk med din kvinnliga biologi, som inte bara är oerhört lärorik utan också SÅ FIN (den perfekta coffee table-boken). I denna veckas BONJOUR... djupdyker vi i hur Sara och Susanna kom på idén till Womensync och vad deras mål med Womensync är. Vi får också lära oss om den kvinnliga biologin, de olika faserna i menscykeln och varför kvinnor (och män!) gynnas av att veta mer om den kvinnliga biologin. ENJOY! 

WS

Hej Sara och Susanna! Hur är läget med er? 

Vi mår bra, vi har haft ett intensivt år men känner en otrolig tacksamhet och kärlek efter lanseringen. I jul kommer vi ta våra första lediga dagar på 1.5 år för att verkligen kunna ta in och omfamna det vi har skapat, men också låta kreativiteten få börja flöda inför det nya året. 

För de som inte känner till Womensync sedan innan, vill ni berätta lite om vad det är? 

Womensync handlar om att få en ökad förståelse för sin kropp, den kvinnliga biologin och menscykeln. Vårt mission och allt vi gör bottnar i att vi vill underlätta för kvinnor att må så bra som möjligt, oavsett dag på månaden. Vi vill att kvinnor ska kunna känna kraften i sin kvinnliga biologi och leva i sin fulla kapacitet hela månaden.  

Genom Womensync förmedlar vi kunskap, inspiration och praktiska verktyg som hjälper kvinnor att få tillgång till sin fulla kapacitet. Både för de som har utmaningar kopplat till menscykeln som vill minska och förebygga sina mensrelaterade besvär. Men även för de som brinner för personlig utveckling som vill förstå sig själva och hur de är cykliska bättre för att kunna få utlopp för allt de redan är och har, både i relationer, på arbetet, i träningen och livet i stort. 

Det vi gör genom Womensync är att vi tar hänsyn till ytterligare en dimension av hälsa som vi tidigare inte tagit hänsyn till. Det kraftfulla är att många av de verktygen för att leva i synk med vår biologi finns i vår livsstil.

WS2

Hur kom ni på idén till Womensync? 

Vi kom in på det från två olika perspektiv. För Susanna kom det från utmaningar kopplat till menscykeln, ur ett mikroperspektiv egentligen och ett intresse av att läka sig själv och samtidigt hjälpa andra personer i liknande situation. För Sara kom det från ett makroperspektiv, av ett intresse i samhället och branding. Hon började ifrågasätta varför de här frågorna är inte prioriterade och varför vi vet så lite om kvinnohälsa.

Desto mer vi satte oss in i ämnet öppnades en ny dörr. Båda insåg att det här är kunskap som vi alla borde fått tillgång till redan som små. Det här är en ny dimension av hälsa som vi aldrig någonsin tagit hänsyn till, det är nyckeln till att kunna få ut som mest av oss själva i livet, i jobbet, i relationer och i träningen.

Ni har byggt upp ett underbart community kring Womensync och har nu också precis gett ut en bok – som är SÅ fin – kan ni inte berätta om er resa dit ni är idag? 

Vårt mission var från start att vi ville nå ut med den här kunskapen på ett inspirerande sätt till alla som behöver den. Vi hade inte en bestämd bild av i vilken form från början men allt eftersom landade vi i att en bok är ett bra format för att kunna samla kunskap på ett ställe och samtidigt göra det på ett enkelt och inspirerande sätt. Vi började skriva på boken för ganska exakt tre år sedan, sen har den utvecklats innehållsmässigt under resans gång. Vi har bland annat tagit in mycket input från vår community på vilket innehåll de helst vill se och saknat.

WS3

Ni har delat in den kvinnliga månadscykeln i tre faser, kan ni inte berätta lite om dom och vad som skiljer dom åt?

Det stämmer bra. Vi har sammanfattat faserna nedan. 

FAS 1: 
Fas ett börjar dag ett på mensen och slutar sista dagen du har mens. Antalet dagar med mens varierar från person till person och menscykel till menscykel.

Fas ett är fasen du har mens. Antalet dagar med mens varierar från person till person och cykel till cykel. Dina hormoner är som lägst i början på mensen vilket speglar hur vi kan känna rent fysiskt och emotionellt i fas ett. De är inte ovanligt att du första dagen/dagarna känner dig tröttare än vanligt. Tröttheten är kopplad till att de processer som pågår i kroppen i samband med din mens. Energin kommer att öka allt eftersom dagarna går. I takt med att energin ökar, som en effekt av det höjda östrogenet, kan du få nya idéer och känna ett driv till att förverkliga dem. Det kan användas som en perfekt tid för att påbörja nya vanor eller projekt, vilket speglar att du klivit in i en ny cykel. 

Tips i fas 1: 

  • Avsätt tid för att ta hand om dig själv i början av fasen.
  • Använd fysisk aktivitet för att minska eventuella symtom och öka ditt välbefinnande.
  • Använd energin som stiger inom dig till nystart eller att påbörja förändring.
  • Planera in presentationer, möten och sociala aktiviteter till slutet på fasen för att få ut som mest av din kapacitet.

FAS 2:
Fas två börjar dagen efter sista mensdag och pågår till och med ägglossning.

Fas två är den fas som leder upp till ägglossning. Ägglossningen sker runt dag 14 i en 28-dagars cykel. Om du har en kortare cykel sker den tidigare och har du en längre sker den senare. Under fas två ökar östrogenet och når sin peak i slutet av fasen när ägglossningen sker. Östrogenet gör att du ofta upplever en högre energi, du känner dig mer social och kan uppleva en biologisk självförtroende-boost. Även testosteronet peakar i slutet av fas två vilket gör att du kan känna dig extra stark, uthållig och lätt i kroppen. Med tanke på att kroppen rent biologiskt är inställd på att föröka sig, är det vanligt att du kan du tendera till att vilja vara nära andra människor rent fysiskt. Det är under fas två ditt fertila fönster är öppet och du kan bli gravid, så se till att skydda dig om du inte vill bli gravid. 

Tips i fas 2: 

  • Utnyttja din fysiska kapacitet genom att utmana dig själv fysiskt.
    Våga pusha dig själv utanför din komfortzon, det är nu det känns som enklast. 
  • Använd din höga energi till att vara produktiv. Var en “doer”.
  • Ta tillfället i akt att socialisera och nätverka när du är som mest utåtriktad.
  • Planera in en dejt med din partner eller någon du är attraherad av.
  • Planera in tid för återhämtning för att bibehålla balans på lång sikt.

FAS 3: 
Fas tre börjar dagen efter ägglossning och pågår till sista dagen innan mens (mellan 12-16 dagar).

Fas tre börjar dagen efter ägglossning. I den här fasen skiftar dina hormoner som mest. Skiftningarna i hormonerna kan speglas i de fysiska, emotionella och mentala svängningar som du kan uppleva under fasen. Du kan känna att livet leker en dag, för att nästa dag vilja kasta cykeln i diket. Känner du igen dig? Att ena dagen känna dig nere för att nästa dag känna dig som “the Queen of the world”? Om du känner igen dig, påminn dig själv om att det är bara hormoner, det passerar. 

Det är även under fas tre som många kvinnor kan uppleva olika PMS-symtom som både kan komma till uttryck fysiskt och emotionellt. Till skillnad från fas två där du kanske känner dig mer extrovert, är fas tre den fas du skiftar från det yttre till det inre. Du kanske känner ett större behov att spendera tid med dig själv eller människor i din närhet. Det här är perfekta fasen att ägna tid åt personlig utveckling och aktiviteter som kräver emotionell närvaro som att meditera, skriva och skapa. Det är även en fas där du tenderar till att vilja djupdyka detaljer eller projekt. 

Tips fas 3:

  • En perfekt tid för personlig utveckling. Tillbringa tid för dig själv för att reflektera, läsa eller skriva.
  • Avsätt tid för emotionella lyft. Planera in saker du mår bra av. 
  • Skapa utrymme för fysisk närhet och beröring för att öka känslor av lycka och välbefinnande.
  • Ta inga omvälvande beslut: avsluta inte relationer, lägg inte ned idéer, projekt och företag, säg inte upp dig från jobbet. Avvakta tills nästa fas och se om känslan håller i sig.
  • När din livsstil är i synk med menscykeln kommer du uppleva mindre mensrelaterade besvär. 

WS4

Vad är fördelarna med att känna till dessa faser? 

Vi tror de flesta kvinnor verkligen kan dra nytta av att förstå hur man är cyklisk och att synka sin livsstil till menscykeln på olika sätt. När vi kan läsa kroppens signaler får vi både ökad acceptans för hur vår kropp fungerar och kan börja arbeta med vår kropp istället för emot den. När vi förstår vad det är kroppen signalerar och varför kan vi släppa taget om motstånd. När medvetenheten om din kropp ökar och du blir expert på din egen kropp, kan den mentala belastningen minska. Kritiska och dömande tankar som kan dyka upp minskar successivt när du inser att det inte är din kropp det varit fel på, utan mallen du försökt passa in den i.

Med ökad medvetenhet och förståelse för din kropp kan du börja arbeta med dina cykliska förändringar, istället för emot dem. När du lever i synk med din kvinnliga biologi kan det bidra till att förebygga och minska mensrelaterade besvär och diagnoser. Du får också tillgång till ytterligare en dimension där du kan anpassa olika aktiviteter i ditt liv utifrån vad du har bäst förutsättningar för under de olika delarna av cykeln. Som i relationer, på arbetet, i träningen och i livet i stort. 

Vad är ert mål med Womensync? 

Vi vill helt enkelt göra det enklare för kvinnor att må så bra som möjligt hela månaden. Genom Womensync vill vi skapa utrymme för en livsstil formad utifrån den kvinnliga biologin. 

WS5

Om man nu känner att man vill lära sig allt om sin egen cykel och börja leva optimalt utefter varje fas, hur föreslår ni att man startar? 

Det första steget är att skapa medvetenhet och förståelse för hur vi som kvinnor är cykliska. Den medvetenheten medför en större acceptans och förståelse för oss själva och vad vi kan komma att behöva under månadens gång. Vi är alla är unika - vilket innebär att det inte finns ett sätt att leva, äta eller träna som kommer passa alla. Så det viktiga är att lära känna din kropp och vad just du behöver. Vad vi kan komma att behöva under månadens gång kommer också att förändras beroende på hur vår livssituation ser ut och var vi är livet. 

Vad betyder välmående för er? 

Välmående för oss är något mycket större och djupare än vad vi äter, hur vi tränar och hur vi ser ut. För oss börjar välmående på insidan, det handlar om relationen till oss själva. Sen en viktig aspekt för oss när det kommer till hälsa är att ta vår kvinnliga biologi i beaktande och utifrån det anpassa livsstil utifrån hur våra kroppar fungerar och vad de behöver. 

WS6

Hur gör ni för att koppla av? 

Det här är någonting vi båda behöver bli bättre på. För mig (Susanna) är en viktig del att starta morgonen centrerat, att stänga av mobil och istället fokusera på att meditera, läsa eller skriva. Att gå promenader i skogen är också någonting som får mig att känna mig en lugn. Att läsa en vanlig bok kan också få mig att koppla av.  

För mig (Sara) är det bästa verktyget promenader, helst i riktig natur och skog. Även middagar med sambo eller vänner är ett sätt att koppla bort tankar på jobb och bara vara i nuet. 

Vad är nödvändigt för att ni ska få en god natts sömn? 

För mig (Susanna) så är det bästa sättet att lägga ifrån mig mobilen minst en timme innan jag ska sova. Den sista timmen vill jag ge mig själv space att bara vara, det kan handla om att göra någon yinyoga position, läsa, skriva eller att bara umgås och vara närvarande med någon jag tycker om. 

För mig (Sara) handlar det mycket om att stänga av tankar på allt som ska göras dagen därpå. Därför skriver jag alltid ner en lista på allt som behöver göras så att jag kan släppa det från tankarna. Jag försöker att alltid skriva listor för hand. 

WS7

TACK Sara och Susanna för att ni ville ställa upp på denna intervju, och TACK för det arbete ni gör. Så himla viktigt att sprida kunskap inom detta ämne. Det arbete ni gör hjälper verkligen kvinnors välmående. Ska bli så spännande att följa er framöver. 

Missa nu inte att följa Womensync på Instagram för underbar inspiration (women.sync) och på Facebook för att ta del av en peppande safe zone (Womensync). Glöm inte heller att klicka hem deras magiskt fina, nyutgivna bok för att lära dig allt om din kvinnliga biologi - gör det på deras hemsida här

Bilder: Womensync.