Så uppnår du dina drömmar 2021

2020 har väl inte direkt varit något toppenår. Många av våra stora drömmar har skjutits upp på grund av den rådande pandemin som satt hela världen på paus. Men nu närmar sig ett nytt år och med det också stora möjligheter! Ett nytt år innebär för många ett tillfälle att reflektera över året som gått och fundera över hur man vill att kommande år ska se ut. Kanske är det någon del man vill ta bort ur din vardag för att ge plats åt något annat?
Vi älskar att drömma och brukar med hjälp av drömmarna sätta upp mål för att hitta motivation att arbeta framåt. För att kickstarta 2021 har vi samlat sex steg som hjälp på vägen för hur du kan uppnå dina drömmar. Kanske kan 2021 till och med bli det bästa året hittills?

mål

Steg 1. Reflektera över året som gått

Det första steget är att tänka tillbaka på året som gått. Vad har du lärt dig under 2020? Är det något du har insett att du tycker är extra roligt? Är det något du vill lära dig mer om? Är det några saker du insett att du faktiskt inte vill göra längre? Det är viktigt att lägga mycket tid på detta steg då det utgör grunden för resten av processen. 

Steg 2. Skriv upp dina drömmar

Skriv upp allt du drömmer om, precis allt du kan komma på - stort som smått. Ingen dröm är för stor och ingen är heller inte för liten. Det kan vara allt ifrån att bli världens mäktigaste affärskvinna /-man till att gå upp tio minuter tidigare på morgnarna. I detta stadie är det bara att spruta tankar och idéer, även om de inte ryms inom ramarna för 2021. Det tar vi hand om längre fram. 

mål2

Steg 3. Prioritera och tänk igenom 

Det tredje steget handlar om att se över drömmarna och välja ut de som är viktigast för dig. Är det drömmar du vill ska gå i uppfyllelse för din egen skull eller är det för någon annans skull? Försök leva dig in i varje dröm och fundera över om den faktiskt kommer att göra dig lyckligare. När du gjort detta med alla drömmar sätter du dem i prioritetsordning. Den mest värdefulla först. 

Steg 4. Bryt ner dina drömmar i delmål och lägg upp en plan

När man skriver upp sina drömmar kan det ofta kännas överväldigande och att drömmarna är ouppnåeliga. Vårt första tips är därför att bryta ner dina drömmar i delmål för att konkretisera vägen dit. Börja i slutet och arbeta dig bakåt. Om du till exempel om 10 år vill befinna dig på en viss plats i karriären ska du skriva upp vad du behöver göra för att ta dig dit. Kanske är det ett jobb på vägen som du behöver ha om 8 år? Och därifrån, är det något du behöver specialisera dig i eller utveckla kunskap inom för att nå dit? Ni hajar, bryt ned drömmarna i så små beståndsdelar som möjligt. Det gör det lättare att börja jobba mot drömmen redan idag - och mer motiverande! 

När du har beståndsdelarna är det bara att planera in när de ska genomföras. Kanske är det här du kan stryka något från din vardag som du egentligen inte gillar att göra för att lämna plats åt dina drömmar? Eller ska du kan börja gå upp en halvtimma tidigare för att frigöra tid till ditt delmål? 

mål3

Steg 5. Hitta dina motivationstriggers

Vägen från dröm till verklighet är ofta lång och det medför att motivationen och inspirationen kommer att komma och gå. Det bästa sättet att hindra motivationen från att dala är att redan från start förbereda olika triggers du kan ta till. Detta kan vara att till exempel göra en moodboard med inspirerande bilder, en spellista med peppande musik eller ett album i kamerarullen med motiverande citat. Hitta ditt sätt som kan plocka upp dig de dagar du känner att du inte orkar! 

Steg 6. Följ upp och förbättra

Det sista steget fortsätter hela vägen från start ända fram till drömmen blivit verklighet. För att nå dina drömmar är det viktigt att följa upp de delmål och deadlines du har längs vägens gång. Vi föreslår att du en gång i veckan sätter dig ner med din plan och kollar så att allt rullar på som det ska. Men glöm inte att vissa saker kan ändras med tiden. Du kanske inser att den drömmen du en gång haft inte längre är din dröm, eller så vill du ändra slutdestinationen. I takt med att tiden går och man utvecklas på ett personligt plan är detta inte ovanligt, men det är viktigt att våga erkänna det för sig själv. På så sätt kan du ändra och förbättra dina delmål och fortsätta arbeta för att uppnå dina drömmar. 

2021 - nu kör vi! 

mål4

Bild 1-3: Bookbinders Design
Bild 4: Pinterest